Duitse kleuterschool is waarschijnlijk ’s werelds jongste democratie

Duitse kleuterschool is waarschijnlijk 's werelds jongste democratie
AFP / M. Kappeler

Een kleuterschool in het Noord-Duitse Schleswig-Holstein geeft de dreumesen heel wat inspraak. Zo kunnen ze bijvoorbeeld beslissen welke cake ze willen eten.

Als er een stukje cake op het menu staat, kunnen de kinderen in het Dolli-Einstein-Haus zelf kiezen welke smaak ze krijgen. Dat gebeurt met behulp van enkele dozen en glazen balletjes. De doos met de meeste knikkers, bepaalt de lekkernij. Dat bericht Hamburger Abendblatt.

Zo’n stemming gebeurt gemiddeld een keer per week. Daarnaast kunnen de koters ook een vertegenwoordiger aanduiden voor de kinderraad. De oprichters van de kleuterschool hebben zelfs een grondwet met zeven fundamentele rechten voor de kinderen opgesteld. Daarin staan ook de beperkingen van de stemmingen beschreven.

De kleuters leren zo op bijzonder jonge leeftijd al over het democratisch proces en hun rechten. “Kinderen kunnen al een onderscheid maken en omspringen met verschillende situaties”, verklaart onderdirecteur Heike Schlüter.

De unieke aanpak oogst lof. “Mensen zouden over democratie moeten leren. Als kinderen er al mee bezig zijn, nemen ze dat voor de rest van hun leven mee”, reageert Kristin Alheit, de regionale minister voor Sociale Zaken, bij The Local.