Minister Weyts stuurt inspectiedienst naar kippenbroeierij

Minister Weyts stuurt inspectiedienst naar kippenbroeierij

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de inspectiedienst afgestuurd op de broeierij in Tielt waar Animal Rights beelden maakte van dierenleed bij ongeschikte kuikens. Dat laat zijn woordvoerder weten. “Ik verwacht vandaag nog een inspectierapport op basis waarvan ik dringende maatregelen kan nemen”, zegt de minister. In de beelden van Animal Rights is onder meer te zien hoe de kuikens in een Tieltse broeierij meteen gekeurd worden wanneer ze uit het ei komen. Van sommige kuikens die ongeschikt worden geacht, omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn of afwijkingen vertonen, wordt de nek gebroken. Andere kuikens worden dan weer verdronken in een emmer water of belanden levend in een afvalcontainer.

“Ik besef dat het gaat om een eigen selectie van beelden, maar de getoonde weerzinwekkende praktijken tonen aan dat we na de slachthuissector ook de kippensector op de korrel mogen nemen”, zegt Weyts in een reactie. “Het gooien met dieren, kuikens systematisch de nek breken of verdrinken, is onduldbaar. Het toont nogmaals aan dat we inzake dierenwelzijn in Vlaanderen nog een lange weg te gaan hebben, willen we ons land beschaafd noemen.”

De minister laat weten dat hij de inspectiedienst stuurt naar het betrokken bedrijf in Tielt. Animal Rights maakte ook beelden in twee vleeskuikenhouderijen, in West-Vlaanderen en in de provincie Antwerpen. Daarop is te zien dat de kuikens in amper zes weken tijd vetgemest worden voor de slacht. “Zodra we meer gegevens hebben over het opfokbedrijf in kwestie, mag men zich ook daar verwachten aan een blitzbezoek”, zegt Weyts.

Weyts laat nog weten dat er vanaf 1 juli er een verdubbeling komt van het inspectieteam Dierenwelzijn. Dat komt als geroepen, aldus nog de minister.

bron: Belga