China lanceert zijn eerste röntgentelescoop

China lanceert zijn eerste röntgentelescoop
China lanceert zijn eerste röntgentelescoop

China heeft zijn eerste röntgentelescoop gelanceerd, zo heeft het officiële persbureau Xinhua gemeld. De kijker moet in het bijzonder zwarte gaten en pulsars bestuderen. De 2,5 ton wegende HXMT met de meer welluidende bijnaam Insight is in een baan op 550 km hoogte gebracht door een Lange Mars-4B. De draagraket was om 05.00 uur Belgische tijd vertrokken op de basis Jiuquan, in de noordwestelijke Gobi-woestijn. Wetenschappers hopen dankzij de satelliet, die over drie detectoren beschikt, meer te leren over de evolutie van zwarte gaten, en de sterke magnetische velden plus het binnenste van pulsars.

Een pulsar is een neutronenster die intense elektromagnetische straling in een welbepaalde richting uitstuurt, terwijl een zwart gat een hemellichaam is dat zo een massa heeft dat ten gevolge van de daaruit voortvloeiende zwaartekracht zelfs geen licht kan ontsnappen.

Volgens Xinhua willen wetenschappers aan de hand van de HXMT uitknobbelen hoe pulsars te gebruiken voor navigatie in de ruimte, en om te zoeken naar uitbarstingen van gammastraling die met zwaartekrachtgolven zouden corresponderen.

Vergeleken met röntgentelescopen van andere landen heeft de Chinese een groter detectiegebied, een breder energiebereik en een breder gezichtsveld, maakt het officiële persbureau zich sterk.

Bron: Belga