Bellot versterkt Drones-dienst

Bellot versterkt Drones-dienst

De administratie van de FOD Mobiliteit die bevoegd is voor de toepassing van de regels omtrent het gebruik van drones wordt met acht mensen versterkt. Dat kondigt minister van Mobiliteit François Bellot aan. De aanwervingen starten binnenkort. De acht nieuwe krachten zullen verschillende taken uitvoeren, aldus de minister. Ook wordt er budgettaire ruimte geschapen voor een informaticasysteem dat elektronische data-uitwisseling tussen dronepiloten en het directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV) mogelijk maakt. In totaal gaat het voor dit jaar om 195.000 euro en de volgende jaren tot 2020 over 339.000 euro.

De aanwerving van de acht nieuwe krachten moet de homologatie- en vergunningsprocedures sneller laten verlopen. Ook aanvragen voor droneoperaties in Klasse 1 (A en B) kunnen dan vlotter verlopen. Het is de bedoeling om de achterstand die momenteel bestaat helemaal weg te werken én in de toekomst te vermijden, aldus minister Bellot. Het nieuwe informatica-systeem zal de nieuwe medewerkers van DGLV daarbij helpen. Veiligheid staat in de luchtvaart centraal. Enkele nieuwe ambtenaren zullen ingezet worden voor het luik controle en inspectie.

“De dronesector is voortdurend in ontwikkeling. De toepassingen zijn quasi eindeloos. Het is altijd de bedoeling geweest om met het bestaande Koninklijk Besluit een veilig werkkader te ontwikkelen. We hebben altijd gezegd dat we mee moeten evolueren met de evolutie van de technologie en met de sterke groei van de sector. Deze belangrijke beslissing toont aan dat we woord houden en dat we er alles aan zullen doen om de sector alle kansen te geven”, verklaart François Bellot.

bron: Belga