Amnesty International-voorzitters laten zich in boeien slaan aan Turkse ambassade

Amnesty International-voorzitters laten zich in boeien slaan aan Turkse ambassade

Amnesty International heeft op een symbolische manier geprotesteerd tegen de arrestatie van Taner Kiliç, de Turkse Amnesty-voorzitter. Vier huidige en voormalige Belgische Amnesty-voorzitters lieten zich in de boeien slaan voor een ‘mugshot’, een typische politiefoto van verdachten. Er werden ook 15.000 handtekeningen overhandigd aan de Turkse Ambassade. Rik Vereecken, huidig voorzitter Amnesty Vlaanderen sinds 2014, Willy Laes, de eerste voorzitter van Amnesty Vlaanderen van 1978 tot 1984, François Graas, huidig voorzitter Amnesty Belgique francophone sinds 2014 en Vincent Forest, voorzitter Amnesty Belgique francophone van 2003 tot 2006 stonden aan de overkant van de Turkse ambassade keurig op een rijtje voor een politiefoto.

Op 9 juni arresteerde Turkse regering Kiliç samen met nog 22 andere advocaten in Izmir. Daar werd hij in beschuldiging gesteld van lidmaatschap van de “Fethullah Gülen Terrorist Organisation”. Een feit dat Kiliç ten stelligste ontkent. “We zijn gechoqueerd door de arrestatie, maar we zijn al langer gechoqueerd over de situatie in Turkije. Deze druppel doet de emmer overlopen”, vertelt Amnesty Vlaanderen-directeur Wies De Graeve.

“In het eerste persbericht over zijn arrestatie werd bovendien duidelijk vermeld dat Kiliç de voorzitter is van Amnesty Turkije en dat zien we als een duidelijke intimidatiepoging vanwege onze kritische rapporten over Turkije. Maar wij zullen ons niet laten intimideren.”

bron: Belga