Daarom moet je meer rode ajuinen eten

Gebruik je in de keuken meer rode dan witte ajuin? Dan ben je volgens onderzoekers van de universiteit van Guelph goed bezig. De rode exemplaren zouden namelijk stoffen bevatten die kanker helpen bestrijden.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De Canadese wetenschappers hebben vijf verschillende uien bestudeerd door ze in contact te plaatsen met kankercellen. Daaruit blijkt dat de rode ajuin een sterker effect heeft en meer kankercellen kon doden. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Food Research Internation.

Volgens de onderzoekers is dit bijzondere effect toe te schrijven aan het stofje quercetine. De antioxidant zit in rode uien, werkt cholesterolverlagend  en beschermt je lichaam tegen vrije radicalen. Zulke vrije radicalen kunnen de lichaamcellen en het DNA beschadigen, wat kan leiden tot kanker.

Ruby Ring

Er zit slechts een addertje onder het gras. De uien die werden onderzocht, werden geteeld in de Canadese provincie Ontario. Het gaat met andere woorden om Ruby Ring, een lokale variant die enorm veel quercetine bevat. Toch geloven de biologen dat andere rode ajuinen gelijkaardige effecten hebben, maar daar is nog meer onderzoek naar nodig.