KU Leuven zakt in ranking van Times Higher Education

Stond de Katholieke Universiteit Leuven in 2016 nog in de schijf tussen 61 en 70 van de Times Higher Education Ranking. Dit jaar is de KU Leuven wat teruggezakt naar de schijf 71 – 80. De Aziatische universiteiten scoren dit jaar opnieuw hoger op de ranglijst van 2017 die Times Higher Education (THE) vandaag heeft bekendgemaakt. Daarmee wordt een tendens bevestigd die al enkele jaren aan de gang is. De Amerikaanse hogere onderwijsinstellingen – met Harvard University, Massachusetts Institute of Technology en Stanford University op respectievelijk 1, 2 en 3 – domineren de top van de lijst, maar wie wat verder kijkt dan het goud, zilver en brons, merkt dat de universiteiten van China, Japan en Singapore blijven stijgen, terwijl vele Noord-Amerikaanse en (West-)Europese universiteiten dalen. “Die Aziatische universiteiten worden steeds meer gegeerde merknamen”, stelt de THE vast.

De Amerikaanse universiteiten blijven nog altijd toonaangevend met acht instellingen in de top 10, en 42 in de top 100. Naast de top 3 (Harvard, MIT en Stanford) staan ook University of California (Berkeley), Princeton, Yale, Chicago en California Institute of Technology (in die volgorde) in de top 10. Alleen de aloude Britse sterkhouders Cambridge en Oxford, ex aequo op nummer 4, onderbreken de Amerikaanse suprematie.

Verderop in de lijst valt op hoe de Aziaten jaar na jaar sterker komen opzetten. Zo is de University of Tokyo weer een plaatsje opgeschoven (van 12 naar 11). Daarna komen enkele andere Aziatische sterkhouders, Tsinghua University uit China (op 14, komend van 18 vorig jaar) en Peking University (op 17, komende van 21). Peking wipt over het prestigieuze Imperial College van Londen (op 18, gezakt van 15) en de University of Pennsylvania (op 19, gezakt van 16). Het is symptomatisch voor de hele lijst: Aziaten stijgen, Amerikanen en West-Europeanen dalen.

Na het handvol Britse uniefs (Cambridge, Oxford, University College of London, Imperial College London, London School of Economics) is het voor Europeanen wachten tot plaats 22 waar ETH Zurich (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) genoteerd staat (gezakt van 19). Dat is de eerste hogere onderwijsinstelling van het vasteland, en dan nog van een land dat niet eens deel uitmaakt van de Europese Unie.

bron: Belga