IS verovert gebied waar Osama bin Laden zich schuilhield

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tora Bora, het strategische berggebied en ooit de schuilplaats van Osama bin Laden, viel woensdag in handen van Islamitische Staat (IS). De terreurgroep behaalde de belangrijke overwinning na bijna vier dagen van hevige gevechten met de Taliban. Volgens een lid van de provincieraad van Nangarhar, Ustad Israrullah Murad, viel het tunnel- en grottencomplex in het oosten van de provincie Nangarhar woensdagmorgen in handen van IS. Israrullah zei dat veel gezinnen hun gewassen en huizen moesten achterlaten, en op de vlucht sloegen.

Tora Bora werd wereldberoemd als het vluchtoord van Osama bin Laden, die via het gebergte naar Pakistan vluchtte na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Het gebied was in handen van de Taliban, maar een lokale Afghaanse politiemedewerker bevestigde de verovering van het gebied door IS. "ISI heeft Tora Bora en de gebieden errond ingenomen", zei hij. "De stamoudsten zijn hier in mijn kantoor. Ze zijn afgelopen nacht allemaal ontsnapt uit het gebied", klonk het bij de anonieme politiebron. Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid ontkende dat Tora Bora in handen van IS is, en zei aan de krant New York Times dat de gevechten nog steeds aan de gang zijn in het gebied.

De VS en de Afghaanse troepen bestrijden de militanten van IS in de provincie Nangarhar al sinds januari 2015. In april dropte de VS nog 'de moeder van alle bommen' op een tunnelcomplex van de terrerugroep in de provincie, waarbij volgens het Afghaanse ministerie van Defensie meer dan 90 militanten gedood werden.

Met de verovering heeft IS een strategisch belangrijk gebied in handen, dat toegang biedt tot andere delen van de provincie Nangarhar en bovendien moeilijk te veroveren is.

bron: Belga