Eurogroep zoekt donderdag naarstig naar politiek akkoord over Griekenland

door
Belga
Leestijd 2 min.

De eurogroep gaat morgen op zoek naar een politiek akkoord over nieuwe noodsteun voor Griekenland. Het ziet ernaar uit dat Athene deze keer wel de miljarden toegezegd zal krijgen om in juli zijn schulden af te lossen. Maar de kans dat de Grieken ook uitzicht krijgen op schuldverlichting lijkt onbestaande. Het belooft in Luxemburg opnieuw een "cruciale" eurogroep te worden. De 19 ministers van Financiën van de eurozone moeten namelijk groen licht geven aan een nieuwe schijf noodhulp, zodat de Grieken volgende maand enkele belangrijke afbetalingen kunnen realiseren. Verwacht wordt dat er 7,5 tot 9,5 miljard euro zal worden vrijgemaakt.

De complicaties bij de uitvoering van het Griekse noodprogramma zijn echter nog steeds dezelfde. Griekenland lijkt dan wel de meeste van de gevraagde hervormingen te hebben doorgevoerd, verschillende landen hebben nieuwe noodhulp gekoppeld aan de deelname van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan het programma. Het IMF wil echter pas instappen als het ervan overtuigd kan worden dat de eurozone maatregelen neemt die de torenhoge Griekse schuld houdbaar houden. Het probleem is echter dat de eurolanden pas in de zomer van 2018 een eventuele schuldverlichting willen overwegen.

Anders dan bij de vorige, mislukte eurogroep van 22 mei zal IMF-directeur Christine Lagarde donderdag de vergadering wel bijwonen. Zij legde begin deze maand een plan op tafel dat erin bestaat dat het IMF in het noodprogramma stapt, maar voorlopig zonder ook maar 1 euro aan Athene over te maken. De uitwerking van schuldmaatregelen zou voor later zijn.

Volgens het IMF is het van de eurolanden niet realistisch om te verwachten dat Griekenland jarenlang een hoog primair surplus (begrotingsoverschot exclusief rentelasten) kan aanhouden. Maar als het land voldoende begrotingsdiscipline aan de dag legt én de economische groei hoog genoeg is, zal het geen schuldverlichting nodig hebben, brengen de eurolanden daar tegen in. Om die tegenstelling te overbruggen, stelt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire voor dat de Grieken de terugbetaling van hun schulden zouden kunnen koppelen aan de economische groei.

De Griekse premier Alexis Tsipras - die al heel lang op een schuldverlichting aandringt - heeft al gezegd dat het Franse voorstel de impasse kan doorbreken. Maar als de eurogroep donderdag onvoldoende resultaat oplevert, wil hij dat Europees president Donald Tusk volgende week een top van eurolanden organiseert en het Griekse dossier naar zich toetrekt. "Tenzij de Duitse minister van Financiën (Wolfgang Schäuble) de komende uren of op de eurogroep een positief gebaar stelt, zal (de Duitse bondskanselier Angela) Merkel de hete aardappel doorgeschoven krijgen", zei een Griekse regeringsbron woensdag nog.

Schäuble zelf schat de kansen op succes echter hoog in. "We zullen er donderdag uitgeraken, u zult het wel zien."

bron: Belga