Deur nog open voor de Britten? Dan zonder begrotingskorting, vindt Verhofstadt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kunnen de Britten nog op hun stappen terugkeren en alsnog in de Europese Unie blijven? Na de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble en de Franse president Emmanuel Macron antwoordt ook de brexit-onderhandelaar van het Europees Parlement Guy Verhofstadt bevestigend op die vraag. Maar de Belgische oud-premier voegt er wel aan toe dat een Britse comeback er één zonder begrotingskorting zou moeten zijn. "Emmanuel Macron sprak gisteren over een open deur. Dat Groot-Brittannië een open deur zou treffen indien het van gedacht zou veranderen. Ik ga akkoord. Maar net als in Alice in Wonderland zijn niet alle deuren dezelfde. Het zou een gloednieuwe deur zijn, naar een nieuw Europa, naar een Europa zonder kortingen, zonder complexiteit, met echte bevoegdheden, en met eenheid", zo verklaarde Verhofstadt woensdag in het Europees Parlement.

Groot-Brittannië is een van de belangrijkste nettobetalers, maar het land geniet sinds het tijdperk van Margaret Thatcher wel van een korting van enkele miljarden euro's op zijn bijdrage aan de Europese begroting. Die fameuze 'rebate' wekt regelmatig wrevel op en zette andere lidstaten ertoe aan ook correcties op hun bijdrage af te dwingen. Ook op andere vlakken hebben de Britten een speciaal statuut: zo doen ze niet mee aan de euro en aan Schengen.

Sinds premier Theresa May vorige week bij de vervroegde verkiezingen haar parlementaire meerderheid verloor, opperden eerst Schäuble en nadien ook Macron dat de deur open blijft voor de Britten indien ze zich zouden bedenken. Macron beklemtoonde daarbij wel dat een terugkeer veel moeilijker zou worden na maart 2019, wanneer de Britten effectief de Unie zouden moeten verlaten.

Hoewel de grootste onduidelijkheid bestaat over de Britse koers, zijn er in Londen nog geen vooraanstaande politieke stemmen die oproepen om de brexit af te blazen. De kiezer heeft zich in juni vorig jaar in een referendum uitgesproken voor een vertrek en eind maart heeft May met de activering van het artikel 50 van het Europees verdrag de twee jaar durende echtscheidingsonderhandelingen gelanceerd. Over een annulering rept dat bewuste artikel niet. Het stelt enkel dat een lidstaat die is vertrokken en opnieuw lid wil worden de normale toetredingsprocedure moet doorlopen.

bron: Belga