Brusselse PS houdt eind volgende week al congres over mandatenkwesties

Ruim een week voor het nationale PS-congres over een totaal cumulverbod houdt de Brusselse PS-federatie al een buitengewoon congres over dezelfde kwestie. Dat laat het politiek bureau van de Brusselse federatie vrijdag weten. Het bureau wil ook dat alle mandatarissen tegen 28 juni een lijst overmaken met alle mandaten die ze hebben in organisaties die hoofdzakelijk met overheidsmiddelen worden gefinancierd. Het uitgebreid bureau besprak maandag de stand van staken in het dossier rond Samusocial, de organisatie voor opvang van daklozen. Burgemeester van Brussel Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascal Paraïta, beiden PS, namen vorige week ontslag na aanhoudende kritiek over hun hoge vergoedingen bij die organisatie.

Het bureau van de Brusselse PS-federatie besliste dat alle mandatarissen van de partij tegen 28 juni een lijst met hun mandaten moeten overmaken. Het gaat zowel om mandaten in openbare organisaties als mandaten in alle organisaties die grotendeels met belastinggeld werken.

De Brusselse PS wijst erop dat ze zich al in februari uitsprak voor een reeks maatregelen rond mandaten en transparantie. Zo pleit de federatie onder meer voor een totale decumul. Burgemeesters en schepenen zouden niet meer in een parlement mogen zetelen. Ook willen ze het aantal mandaten terugdringen.

De nationale PS houdt op 2 juli een buitengewoon congres over de kwestie. Het nationale partijbureau zal maandag met voorstellen komen voor dat congres. Over die voorstellen zal de Brusselse PS-federatie dus op 23 juni al een congres houden.

bron: Belga