Amnesty klaagt schendingen van mensenrechten in noorden van Myanmar aan

Het leger in het Aziatische land Myanmar heeft zich schuldig gemaakt aan schendingen van mensenrechten en zelfs oorlogsmisdaden ten opzichte van de etnische minderheden in het noorden van het land. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag aangeklaagd. De Myanmarese soldaten zouden zich de voorbije maanden schuldig hebben gemaakt aan het martelen en executeren van burgers en het willekeurig beschieten van dorpen. Ze zouden burgers ook de toegang tot humanitaire hulp hebben ontzegd. Het conflict in de noordelijke deelstaten Shan en Kachin hebben al zowat 100.000 mensen op de vlucht gedreven. “Sinds eind 2016 is het conflict in het noorden van Myanmar intenser geworden. En het zijn de burgers die daar het meest onder lijden”, zegt Matthew Wells van de mensenrechtenorganisatie.

Myanmar krijgt al langer kritiek voor de manier waarop het minderheden – en dan vooral de Rohingya – behandelt. “De erbarmelijke situatie van de islamitische Rohingya-minderheid in Myanmar is bekend, maar Amnesty-onderzoekers vonden een soortgelijk patroon van schendingen in de strijd van het leger tegen etnische minderheden in de noordelijke staten Kachin en Shan”, zo meldt Amnesty.

Het leger heeft voorlopig nog niet op de inhoud van het rapport gereageerd. Ook de regering, die de facto onder leiding staat van Nobelprijswinnares Aung Sang Suu Kyi, heeft nog geen verklaring afgelegd.

bron: Belga