16 ooievaarsjongen geringd in Zwin Natuur Park

In het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist zijn 16 ooievaarsjongen geringd. Dat meldt de provincie West-Vlaanderen woensdagavond. In negen nesten zijn er in het totaal ongeveer zestien jongen te zien, die inmiddels oud genoeg zijn om te ringen. De eerste ooievaars werden begin mei geboren. De meeste nesten bevinden zich op paalnesten, maar sommige nesten zijn grote takkenplatforms in de toppen van de zeedennen, wat het moeilijk maakt de jongen te zien of te bereiken. Om de jongen te ringen, wordt er gewerkt met een hoogtewerker en een boomchirurg/-klimmer.

In principe kunnen de jonge ooievaars perfect geringd worden op het nest. Maar om educatieve redenen haalt het Zwin Natuur Park ze even naar beneden om van een officiële ring te voorzien en uitleg te geven aan het publiek. De ringer kan zo ook de jongen controleren en de typische kenmerken duidelijker tonen aan de bezoekers.

Elk jaar probeert het Zwin Natuur Park zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Op de ring staat een uniek nummer, dat met behulp van een verrekijker kan worden gelezen. Zo kunnen deze ooievaars op hun trektocht door vogelliefhebbers worden opgemerkt en herkend. Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek op de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

bron: Belga