Aanklager zit Trump op de hielen

AFP / A. Wong

De speciale aanklager Robert Mueller heeft een onderzoek geopend naar de Amerikaanse president Donald Trump. Die zou de rechtsgang belemmerd hebben.

Robert Mueller (foto) werd aangesteld als speciale aanklager na het ontslag van FBI-baas James Comey. Een speciale aanklager wordt aangesteld wanneer verwacht wordt dat een gewone aanklager zijn werk niet onafhankelijk zou kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld omdat zijn werkgever betrokken partij is.

Russische inmenging

Tot nu toe was er enkel een onderzoek naar mogelijke Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Comey had recent nog aangegeven dat er geen onderzoek was naar Trump zelf. Nu is de president dus wel voorwerp van onderzoek. Volgens bronnen veranderde dat kort nadat Trump in mei Comey ontsloeg. Critici zien daarin een poging van Trump om het onderzoek naar de banden tussen zijn administratie en Rusland stop te zetten.

«Vals verhaal»

«Ze hebben een valse complot met het Russische verhaal verzonnen, vonden geen enkel bewijs, dus gaan ze nu voor belemmering van de rechtsgang bij het valse verhaal. Mooi», reageerde Trump op Twitter. In de entourage van Trump klinkt het ondertussen dat de president eraan zou denken om Mueller te ontslaan, maar dat wordt door het Witte Huis ontkend.

Asiel

De Russische president Vladimir Poetin heeft Comey intussen asiel aangeboden in Rusland. Het optreden van Comey in de Rusland-affaire verschilt in niets van wat de gevluchte klokkenluider Edward Snowden deed, zei Poetin in zijn traditionele spreekuur. «In dit geval is hij niet de chef van de FBI, maar een verdediger van de mensenrechten», zei hij.