Belg gaat opnieuw vaker over de grens op vakantie

Belga / J. Jacobs

Meer dan een kwart van de Belgen gaat de komende zomervakantie in een ander land uitblazen. Acht op de tien landgenoten die op reis gaan, verplaatsen zich met de auto.

De Belg is en blijft een gewoontedier. Al jaren kan hij niet weerstaan aan du pain, du vin en du boursin en ook dit jaar brengt geen verandering. Frankrijk blijft het populairste land onder de Belgen die er de komende zomervakantie op uit trekken. Daarna volgen Spanje en Nederland, blijkt uit het vakantieonderzoek van reisbijstandsorganisatie Touring.

Impact aanslagen neemt af

Zowat 27% van de Belgen zegt de komende zomervakantie naar het buitenland te reizen. In 2016 was dat met 21% een stuk minder. Mogelijk was er sprake van een terrorisme-effect na de aanslagen van maart vorig jaar. Ook vandaag nog zeggen twee op de tien Belgen dat ze hun reisgedrag laten bepalen door de angst voor terrorisme.<EP>De Belgen gaan meer dan één keer per jaar op vakantie, zo blijkt. Zowat 38% van de reizigers kiest voor een citytrip, bijna evenveel als de 37% die ook een klassieke strand- en zwembadvakantie verkiest. Van de 77% die met de auto op vakantie vertrekt, trekt een vijfde rond.

Angst om ziek te worden

Vakantiegangers maken zich volgens de enquête vooral zorgen om ziek te worden op reis (43%), een ongeval (40%) te hebben en slecht weer te hebben (39%). Maar een derde is ook bang om bestolen te worden en 17% houdt rekening met een terroristische aanslag.<EP>Circa 70% heeft een reisbijstandsverzekering. Bij jongeren is dat wat minder dan bij de ouderen. Een bagageverzekering denkt slechts 38% nodig te hebben en twee op de vijf is evenmin geïnteresseerd in een annulatieverzekering of pechbijstand voor de auto.<bullet>