Belg haalt bankkaart sneller boven voor kleine bedragen

Contactloos betalen
Belga / B. Fahy

Het aantal betalingen via Bancontact voor bedragen onder vijf euro is op een jaar tijd met 33% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de betaalverwerker Worldline.

Elektronisch betalen zit nog altijd in de lift. In 2016 waren er in België 1,96 miljard elektronische betaaltransacties, dat zijn er 10% meer dan het jaar voordien. Voor de kleine bedragen is de groei nog spectaculairder. Sinds Worldline de tarieven goedkoper maakte in juni vorig jaar, steeg het aantal elektronische betalingen voor bedragen onder de tien euro met 19% en onder de vijf euro zelfs met 33%.

Bij meer handelaars kunnen consumenten elektronisch betalen, bevestigt Worldline, zonder cijfers vrij te geven. “Het gaat bijvoorbeeld om krantenwinkels, bakkers en slagers”, vertelt Eric Spapens, directeur marketing van Worldline België. “In de voedingszaken zien we voor kleine bedragen zelfs een stijging van het gebruik met de betaalkaart met 36%”.

Contactloos betalen

In bijna een kwart van alle betaaltransacties van Worldline gaat het om een klein bedrag. Daarvoor is het contactloos betalen ideaal, maar het fenomeen is nog niet ingeburgerd. Nauwelijks 1% van alle betalen wordt zo uitgevoerd. “In Nederland is dat 25% en in Tsjechië zelfs meer dan 70%. Er is dus nog heel wat groeipotentieel”, stelt Spapens.

Ongeveer de helft van de betaalterminals is nu al uitgerust met de mogelijkheid van contactloos betalen. Tegen eind dit jaar wil Worldline zoveel mogelijk terminals aanpassen. Maar om de betaalmanier beter in te kunnen burgeren, moeten ook alle banken de technologie introduceren op hun kaarten en betaalapps.