SETBEZOEK. De ‘Patser’ in Matteo Simoni ontwaakt

'Patser'
Foto’s Julie Landrieu

Het bekendste regisseursduo van Vlaanderen, Adil El Arbi en Bilall Fallah, is begonnen met de opnames van hun nieuwste langspeelfilm ‘Patser’. Het verhaal over vier boefjes die een drugsoorlog ontketenen, speelt zich hoofdzakelijk af op het Antwerpse Kiel. “De buurt heeft een bruisend aspect. Je zet er een camera neer en je hebt al meteen iets”, klinkt het eensgezind. Metro ging een kijkje nemen op de set.

Adil en Bilall moesten van alle acteurs patsers maken, dus ook van Matteo Simoni. “We hebben alles van A tot Z bepaald. Hij moest volledig kunnen ‘blenden’ met de andere gasten en ja, dan moest hij er anders uitzien”, zegt Adil. Matteo kruipt in het personage van Adamo, een half Italiaanse-half Marokkaanse patser. “Adamo is op het Kiel opgegroeid. Matteo moet dan ook echt Antwerps ‘klappen’ en Arabische woorden gebruiken. Saïd Boumazoughe en Nabil Mallat spelen ook mee en hebben hun collega gecoacht om van hem een authentieke drerrie (jongen uit een achterstandswijk, red.) van het Kiel te maken”, vertelt Adil trots. “Alle drerries van Antwerpen zeggen: ‘Da’s een echte’.”

Voor Matteo is het niet altijd vanzelfsprekend om in zijn rol te blijven. “We merken soms wel dat als we tijdens de repetities gewoon zitten te praten, hij af en toe weer iets in het Limburgs zegt”, lacht Bilall. “Wij vergeten eigenlijk dat Matteo Matteo is. We denken altijd dat hij een van die gasten is die we via streetcasting hebben gevonden”, voegt Adil eraan toe.

'Patser'

Adil en Bilall besloten bij hun terugkeer uit de Verenigde Staten om Matteo mee te nemen naar een kapper in de Abdijstraat. “Voor vijf euro was het gebeurd”, lacht Adil. “Het was wel even schrikken toen we hem met geknipt haar zagen.”

Andere acteurs

Zo goed als alle acteurs komen van het Kiel. “De plek moest op zich een hoofdpersonage worden in de film, net zoals Antwerpen in zijn geheel”, zegt Adil, wiens familie ook afkomstig is uit deze wijk.

Naast Matteo Simoni koos het regisseursduo voor de drie andere hoofdpersonages bewust onervaren acteurs. Voor Saïd Boumazoughe is het zijn eerste film. Hij is wel al bekend van de rapgroep ‘NoMoBs’ en heeft ook al in toneelstukken gespeeld. “Een topacteur met bangelijke energie. Dat wordt echt de revelatie van de film”, zegt Adil. Nora Gharib, bekend van ‘K3 zoekt K3’, speelt een stoere vrouw in ‘Patser’. “Ze is de hardste van de groep, alle kindjes gaan in shock zijn”, geeft Bilall mee.

'Patser'

Ook voor Nora is acteren een primeur. “We hebben al één week opnames achter de rug. Ik zou dus kunnen zeggen dat ik al een week ervaring heb, maar elke dag is gewoon een nieuwe ervaring”, vertelt ze. Als beginnend acteur kan je ook een aantal moeilijkheden tegenkomen. “Badia is helemaal niet zoals ik. Ik hou ervan om hakken te dragen, mijn nagels te lakken en me mooi te maken. Badia smeert ’s ochtends zelfs geen foundation op. Misschien gaat ze even door haar wimpers met mascara, maar dat is het.” Maar Nora maakt gewoon de klik. “Je bent gewoon iemand anders. Eens je dat beseft, lukt het.”

Familie

De crew waarmee Adil en Bilall samenwerken, is dezelfde als die waarmee ze ‘Image’ en ‘Black’ hebben gemaakt. Ze kennen iedereen al heel lang. “Matteo kennen we al van toen hij nog geen fuck waard was. Het is echt familie, daarom dat we ook in deze chaotische condities ten oorlog trekken”, zegt Bilall.

De filmopnames gaan vooral ’s nachts door omdat heel wat mensen uit de cast en de crew de ramadan volgen. “We mogen eten tussen ongeveer 22u en 3u30. De nachtopnames zorgen ervoor dat we tijdens die uren kunnen filmen en we de dag nadien lekker kunnen uitslapen. Eens het vasten voorbij is, gaan de opnames weer vooral overdag door”, vertelt Nora. De ‘familie’ draait nog tot augustus en dat hoofdzakelijk in Antwerpen, maar ook enkele dagen in het Nederlandse Amsterdam en het Marokkaanse Tanger.

Laura Brusselaers