Vijftigtal Amerikaanse F-35's aan de grond wegens zuurstofproblemen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een vijftigtal Amerikaanse F-35A-gevechtsvliegtuigen van de luchtmachtbasis Luke in Arizona mag sinds vrijdag niet meer het luchtruim in. Dat komt door een probleem met de zuurstofvoorraad voor de piloten, zo maakte de basis bekend. De maatregel heeft geen gevolgen voor de geplande vliegdemonstratie van het futuristische gevechtsvliegtuig op de luchtvaartbeurs Bourget in Parijs, klonk het bij de Amerikaanse luchtmacht. De maatregel volgt op vijf incidenten, waarbij piloten op hypoxie (zuurstoftekort) lijkende symptomen ondervonden tijdens de vlucht. Telkens trad het noodzuurstofsysteem in werking, zodat de piloot het toestel naar de basis kon terugbrengen. Volgens een woordvoerster van de basis onderzoekt de luchtmacht het probleem.

Het gaat enkel om de F-35A Lightning II-toestellen op de basis van Luke, die niet meer mogen vliegen. De andere F-35's van de Amerikaanse luchtmacht kunnen op de andere bases blijven vliegen.

De situatie op de basis in Luke zal "geen enkele impact" hebben op de vliegdemonstratie van het gevechtsvliegtuig volgende week op het luchtvaartsalon van Bourget in Parijs, aldus kapitein Mark Graff, woordvoerder van de US Air Force. De F-35A's die op Bourget te zien zullen zijn, komen van de luchtmachtbasis in Hill, in Utah.

Op de luchtmachtbasis van Luke zijn 55 F-35A's actief, aldus de BBC. De basis is het grote opleidingscentrum voor piloten op dat type van de Lightning II van producent Lockheed Martin. De F-35A is de versie die op de klassieke manier landt en opstijgt.

Het toestel is een van de vier kandidaat-opvolgers voor de Belgische F-16's. Behalve om de F-35A gaat het om de Rafale F3R van het Franse Dassault, de JAS-39E Gripen van het Zweedse Saab en de Eurofighter Typhoon van een Europees consortium. Onlangs trok het Amerikaanse Boeing zijn F/A-18 E/F Super Hornet uit de race terug.

Bron: Belga