Stade de France eert slachtoffers van aanslagen in Londen en Manchester

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het Stade de France in Parijs is dinsdagavond voor aanvang van de vriendschappelijke interland tussen Frankrijk en Engeland een indrukwekkend eerbetoon gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen in Londen en Manchester. De spelers werden op het veld verwelkomd door een live orkest van de Republikeinse Garde, dat het nummer "Don't Look Back in Anger" speelde. Het iconische nummer van de in Manchester geboren rockgroep Oasis is één van de symbolen van de Engelse solidariteit na de bomaanslag in mei tijdens een concert van popster Ariane Grande in de Manchester Arena, die aan 22 mensen het leven kostte. Ten gevolge van de aanslagen op 3 juni in Londen kwamen acht mensen om het leven.

Het Parc de France kleurde rood, wit en blauw - de kleuren van zowel de Engelse als de Franse vlag. In één van de tribunes hadden supporters een enorme tifo voorbereid met daarop de Engelse vlag, een andere tifo toonde de boodschap "United with the cities of Manchester and Londen". Ook buiten het stadion, het toneel van de finale van het EK 2016, wapperde de Union Jack, de vlag van het Verenigd Koninkrijk.

De Britse premier Theresa May nam in de presidentiële tribune plaats naast de Franse president Emmanuel Macron. Onder het goedkeurend oog van beide staatshoofden werd vlak voor de aftrap nog een indrukwekkende minuut stilte gehouden. Ook de volgorde van de volksliederen werd gewijzigd. Het protocol schrijft voor dat de bezoekers eerst aan de beurt zijn, maar voor de gelegenheid volgde het God Save The Queen na de Marseillaise. De Engelse voetbalbond FA had in november 2015, vlak na de aanslagen in Parijs, op Wembley exact hetzelfde gedaan.

bron: Belga