Nieuwe campagne 1712 focust op partnergeweld bij ouderen

Nieuwe campagne 1712 focust op partnergeweld bij ouderen

Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) heeft vandaag de nieuwe campagne van het noodnummer 1712 voorgesteld. Die draait rond partnergeweld bij ouderen, een problematiek die vaak moeilijk bespreekbaar is en weinig gemeld wordt. Op het noodnummer 1712 van de Vlaamse overheid kunnen mensen terecht met al hun vragen over geweld. Elk jaar zet het in op een specifiek thema, met dit jaar dus speciale aandacht voor partnergeweld bij ouderen. “Uit het jaarverslag van het Vlaams Ondersteuningscentrum Ouderenmis(be)handeling blijkt dat er vorig jaar 436 gevallen van partnergeweld bij ouderen geregistreerd werden”, kadert Vandeurzen het belang van de campagne. “Als we de evaluatie maken zien we dat 55-plussers minder makkelijk contact leggen, en daarom is dit jaar voor deze doelgroep gekozen”, gaat hij verder.

Bedoeling is om mensen ervan bewust te maken dat ze met hun vragen rond partnergeweld bij ouderen bij 1712 terechtkunnen. Dat gebeurt onder meer met een filmpje dat op de regionale zenders zal uitgezonden worden, en met campagneposters en -flyers.

Volgens Liesbeth De Donder, professor Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel, kan partnergeweld bij ouderen verschillende vormen aannemen, gaande van fysiek, psychisch tot seksueel geweld. Ze wijst erop dat het in vele gevallen gaat om “ontspoorde zorg”, waarbij het geweld niet-intentioneel is. Hoe dan ook vindt ze het een goede zaak dat 1712 deze vorm van partnergeweld aankaart. “Er wordt sowieso al erg weinig melding gemaakt van partnergeweld, en bij ouderen gebeurt dat nog minder. Uit Europees onderzoek blijkt dat 53 procent er zelfs met niemand over praat”, legt ze uit. De Donder hoopt dan ook dat de campagne ouderen, maar ook hun kinderen of zelfs hun buren, kan aanzetten hierover te praten.

bron: Belga