Luchtembargo op Qatar beperkt tot Qatarese maatschappijen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het luchtvaartembargo op Qatar is enkel van toepassing op luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigen van Qatar, of die in het land zijn geregistreerd. Dat stelt de burgerluchtvaartautoriteit van de Verenigde Arabische Emiraten in een persbericht. Saoedi-Arabië en Bahrein publiceerden identieke persberichten over het embargo. Dat is in voege sinds Riyad, Abu Dhabi en Manama op 5 juni de betrekkingen met Qatar hebben verbroken. Zij beschuldigen Qatar van het steunen van terrorisme.

"Het is alle luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigen geregistreerd in Qatar verboden om te landen in de luchthavens of door het luchtruim te passeren" van de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Bahrein, staat in de persberichten. De maatregel is niet van toepassing op "luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigen die niet geregistreerd zijn in Qatar". Vluchten van en naar Qatar die via het luchtruim van die landen moeten, zijn eveneens niet getroffen, klinkt het.

Voor privétoestellen en chartervluchten naar of uit Qatar, moet weliswaar 24 uur op voorhand een aanvraag gebeuren voor de transit door elk van de drie landen. Daarbij is een lijst met de namen en nationaliteiten van de bemanningsleden en passagiers vereist, net als een omschrijving van de cargo aan boord.

De nuance over het embargo volgt op eerdere kritiek van de topman van Qatar Airways. Akbar al-Baker had immers de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO opgeroepen om te reageren tegen het embargo dat landen uit het Midden-Oosten hebben opgelegd aan Qatar. Volgens al-Baker gaat het om een "illegale blokkade" die in overtreding is met het internationaal verdrag over burgerluchtvaart.

bron: Belga