EK voetbal 2017 (v) - Red Flames houden vicewereldkampioen Japan op gelijkspel in Leuven

De Belgische nationale vrouwenvoetbalploeg (FIFA 23) heeft dinsdagavond in het Eneco Stadion van tweedeklasser Oud-Heverlee Leuven 1-1 (rust: 0-0) gelijkgespeeld tegen vicewereldkampioen Japan (FIFA 6). In vergelijking met de vorige interland tegen Schotland voerde bondscoach Ives Serneels vier wijzigingen door. Zo verschenen doelvrouw Diede Lemey, Imke Courtois, Elke Van Gorp en Julie Biesmans aan de aftrap, Nicky Evrard, Maud Coutereels en sterspeelster Tessa Wullaert moesten daardoor op de blank plaatsnemen. Lien Mermans heeft een ontsteking aan de hartspier en mist het EK.

Serneels gaf zo op Den Dreef het vertrouwen aan de speelsters uit de Belgische competitie, op uitzondering van Cayman, die bij het Franse Montpellier aan de slag is. Zij zijn hun voorbereiding reeds op 6 juni gestart in Tubeke, speelsters uit de buitenlandse competities sloten pas nadien aan. Aan de overzijde voerde ook de Japanse bondscoach heel wat wijzigingen door in het elftal dat drie dagen geleden met 0-1 ging winnen in Nederland.

Uit respect voor de tegenstander stuurde de bondscoach zijn elftal in een verdedigende 4-5-1 het veld op, met enkel Janice Cayman voorin. Het balbezit ging zo naar de bezoekers, die dreigden met een schot nipt naast en een bal op de lat. De Red Flames loerden op de counter en het duurde tot op het halfuur vooraleer Cayman een eerste keer de bezoekende doelvrouw kon testen. Nadien konden ook Tine De Caigny met een kopbal en Yana Daniëls met een gevaarlijke trap niet scoren, waardoor 0-0 een logische ruststand was na een weinig hoogstaande maar wel evenwichtige eerste helft.

Na de inbreng van Wullaert na de pauze eisten de Flames het balbezit op, maar na mistasten in de Belgische verdediging was het toch de ingevallen Yuika Sugasawa die de bezoekers op een 0-1 voorsprong zette. De Japanse vreugde was echter niet van lange duur, enkele minuten later kopte Elke Van Gorp de gelijkmaker al tegen de netten. Nadien waren er nog kansen aan beide kanten, maar gescoord werd er niet meer.