Economische missie Zuid-Korea - Prinses en ministers ontvangen bij Zuid-Koreaanse president en premier

door
Belga
Leestijd 2 min.

Prinses Astrid, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V) en Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA) zijn dinsdag tijdens hun economische missie in Zuid-Korea ontvangen door president Moon Jae-In en premier Lee Nak-Yon. De president nam uitgebreid de tijd voor de Belgen en de premier ontving hen dinsdagavond ook voor een diner. Volgens Reynders werd er voornamelijk gepraat over handel en de gespannen situatie met Noord-Korea, zo liet hij na afloop weten aan Belga. "Zowel Zuid-Korea als de meegereisde Belgische bedrijven zijn zeer te spreken over het handelsakkoord dat sinds 2011 bestaat tussen Europa en Zuid-Korea. Wij zetten ons in de verf als toegangspoort tot Europa, zij doen hetzelfde en noemen zich toegangspoort tot Azië."

Een idee dat geopperd werd, is om de samenwerking die vandaag bestaat tussen Belgische en Zuid-Koreaanse bedrijven (Besix en Samsung bouwden bijvoorbeeld samen aan de Burj Khalifa in Dubai, nvdr.) uit te breiden naar andere buitenlandse markten. "Ze kunnen ook elders dingen samen doen", aldus Reynders.

Een probleem blijft volgens Reynders de gespannen situatie met Noord-Korea, zoals hij een dag eerder al aangaf na zijn ontmoeting met generaal Vincent K. Brooks, die aan het hoofd staat van de Amerikaanse troepen in Zuid-Korea. "De Zuid-Koreanen laten duidelijk verstaan dat ze een hernieuwde dialoog willen met hun noorderburen, en dat Europa daarbij kan helpen om dit te faciliteren. Ze nemen Iran als voorbeeld, waar Europa een belangrijke rol gespeeld heeft om het nucleaire probleem aan te pakken. Al blijft uiteraard de vraag of sancties op Noord-Korea eenzelfde effect zullen hebben", zegt Reynders.

Ook Vlaams minister Muyters merkt op dat de Zuid-Koreanen zeer open blijven staan voor elke vorm van dialoog met Noord-Korea. De Belgische bedrijven lijken volgens Muyters tijdens de economische missie erg te spreken over de Zuid-Koreaanse autoriteiten. "Op administratief vlak is verbetering mogelijk, maar dat hebben we aangekaart", aldus de minister.

"Ze hebben dezelfde mentaliteit als wij, ze willen samenwerken", zegt Muyters. "Zo is de samenwerking tussen de Zuid-Koreaanse technologiereus Samsung en het Vlaamse onderzoekscentrum imec een pareltje van samenwerking. Dat vinden ze zelf ook. Er is veel vertrouwen en eensgezindheid."

bron: Belga