Economische missie Zuid-Korea - Muyters en imec gaan langs bij Samsung

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters heeft tijdens de economische missie naar Zuid-Korea een bezoek gebracht aan een fabriek van technologiereus Samsung in Dongtan, zowat 40 kilometer ten zuiden van hoofdstad Seoel. Muyters werd vergezeld door toplui van het Leuvense onderzoekscentrum imec, die momenteel met Samsung een verlenging bespreken van hun driejaarlijkse contract. Die verlenging moet voor het eind van het jaar rond zijn. Het Belgische gezelschap werd ontvangen door Kinam Kim, voorzitter van de divisie semiconductors bij Samsung, op een fabrieksterrein dat voor de gelegenheid gedecoreerd werd met tientallen Belgische vlaggen. Samsung is, naast Intel en het Taiwanese TSMC, een belangrijke partner voor imec. "Die samenwerking met de internationale topbedrijven is cruciaal", zegt Lode Lauwers van imec, dat ondertussen gefuseerd is met het Gentse iMinds. Samsung heeft bovendien een unieke positie, omdat het zowel geheugenchips, logische schakelingen als consumentenproducten fabriceert.

Minister Muyters benadrukt dat het voor Samsung belangrijk is om te weten dat de Vlaamse regering zich achter het onderzoekscentrum schaart. Vlaanderen investeert bijna 108 miljoen euro in imec, goed voor 20 procent van de inkomsten van het onderzoekscentrum. "Dat is nodig, want imec moet continu klaar zijn voor de komende jaren. Daarvoor moet je ook verder kijken dan vier jaar legislatuur", aldus de minister.

Het onderzoek van imec is erop gericht om chips in de toekomst sneller, energiezuiniger en kleiner te maken. "Wat imec doet is de kern van het product ontwikkelen, de bedrijven bouwen vervolgens elk hun eigen schil errond", zegt Ludo Deferm van imec.

Samsung heeft vijftien medewerkers permanent in Leuven gestationeerd, maar imec blijft onafhankelijk. "We hebben ons kunnen onderscheiden van buitenlandse onderzoekscentra door neutraal te zijn. We zijn een vzw, werken niet marktverstorend, en de winst die we genereren wordt opnieuw geïnvesteerd in onderzoek", aldus Deferm.

"Je moet internationaal kunnen excelleren. De grootste fout is om rond de kerktoren te blijven", zegt Lauwers. En volgens hem is dat gebeurd bij onderzoekscentra in bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. De overheidssteun die zij kregen lag procentueel gezien hoger dan bij imec, maar werd er dikwijls gekoppeld aan protectionistische maatregelen.

"En het leuke vandaag is dat imec daardoor een voorsprong heeft die anderen moeilijk nog kunnen bijbenen", zegt Muyters. De minister wil wel dat het onderzoekscentrum zichtbaarder wordt bij de Vlaming. "In Silicon Valley kent men imec, in Zuid-Korea kent men imec. Het is belangrijk dat imec ook bij de Vlaming bekend is."

bron: Belga