Brussels parlement hoort morgen regeringscommissarissen die Samusocial-rapport opstelden

Brussels parlement hoort morgen regeringscommissarissen die Samusocial-rapport opstelden

De commissie voor de Sociale Zaken van het Brussels Parlement hoort woensdagochtend de twee regeringscommissarissen die vorige week een rapport opstelden over Samusocial en over de zitpenningen die in de Brusselse organisatie voor de opvang van daklozen werden betaald. Intussen eisen de Franstalige liberalen van de MR het voorzitterschap van de onderzoekscommissie over het reilen en zeilen bij Samusocial op. Uit het verslag dat regeringscommissarissen Sandrine Cnapelinckx en Tina Martens aan de Brusselse regering overmaakten, blijkt dat er geen bewijzen zijn dat de vergaderingen van het bureau van Samusocial effectief hebben plaatsgevonden. Cnapelinckx en Martens worden woensdag gehoord in de bevoegde commissie, net als de ministers Céline Fremault (cdH) en Pascal Smet (sp.a) en Brussels minister-president Rudi Vervoort.

De commissie voor de Sociale Zaken wordt normaal gezien voorgezeten door Ahmed El Ktibi (PS), die ook schepen is in Brussel. Volgens Charles Picqué, de voorzitter van het Brussels parlement, zou El Ktibi zich echter kunnen laten vervangen voor de hoorzittingen over Samusocial.

Vrijdag keuren de leden van het Brussels parlement een ordonnantie goed die de weg vrijmaakt voor een onderzoekscommissie in de schoot van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Het is nog niet duidelijk wanneer de onderzoekscommissie Samusocial effectief zal worden opgericht, maar de MR eist alvast het voorzitterschap op. De Franstalige liberalen, die de steun krijgen van Ecolo en Open Vld, schuiven hun fractieleider Vincent De Wolf naar voren.

Volgens De Wolf moet de vraag van zijn partij niet als een motie van wantrouwen tegen parlementsvoorzitter Picqué (PS) gezien worden, maar wil de MR “vermijden dat de onpartijdigheid van de commissie in vraag wordt gesteld”. Het waren namelijk enkel PS-politici die een functie bekleedden bij de organisatie, benadrukt hij. Onder hen ook Yvan Mayeur en Pascale Peraïta, die opstapten als respectievelijk Brussels burgemeester en OCMW-voorzitter.

bron: Belga