Verloren gewaand natuurwonder gevonden

Roze terrassen

Archeologen zijn de roze terrassen van Lake Rotomahana in Nieuw-Zeeland op het spoor. Ooit was dat een toeristische trekpleister.

Rond het midden van de 19de eeuw waren de terrassen de grootste toeristische attractie in het zuidelijk halfrond. Schepen vol met bezoekers uit Europa en Amerika maakten de gevaarlijke oversteek. Zij stonden perplex voor de roze en witte terrassen waarlangs het water naar beneden, naar het meer, stroomde. Ze zijn onder meer te zien op schilderijen van Charles Blomfield (foto).

Vulkaan

Niemand had echter ooit exact opgetekend waar ze zich bevonden. Toen het natuurwonder bij een vulkaanuitbarsting in 1886 helemaal bedolven geraakte, vreesde men dat het voorgoed verloren was. Twee archeologen denken nu echter dat ze de juiste locatie gevonden hebben. Dat weet The Guardian. De terrassen zouden zich 10 à 15 meter onder de oppervlakte bevinden en volgens de archeologen zijn ze mogelijk nog in een goede staat.

Ze baseerden zich daarvoor op de dagboeken van de Duits-Oostenrijkse geoloog Ferdinand von Hochstetter, die het fenomeen beschreven heeft. Nu wil het tweetal geld inzamelen om een archeologisch onderzoek te starten. Het uiteindelijke doel zou zijn om het natuurwonder weer bloot te leggen en volledig te herstellen.

Voorlopig is het echter nog niet zeker dat de terrassen echt gevonden zijn. In het verleden dacht men ook al ze gevonden te hebben. Toen luidde de theorie dat ze op de bodem van het meer lagen. Volgens de huidige theorie zouden ze zich echter aan de rand van het Rotomahanameer bevinden.