Venezolaanse oppositieleider roept soldaten op tot opstand

Venezolaanse oppositieleider roept soldaten op tot opstand

De Venezolaanse oppositieleider Leopoldo López (46) heeft vanuit de gevangenis de soldaten in zijn land opgeroepen zich te verzetten tegen de bevelen van de regering om op te treden tegen demonstranten. “Je hebt het recht en de plicht om je te verzetten tegen bevelen die bedoeld zijn om de Venezolaanse bevolking te onderdrukken, en zo de grondwet te verdedigen”, zei Lopez gisteren in een videoboodschap op Twitter. Uit zijn gesprekken met militairen leidt López af dat het leger ook vrijheid en democratie wil, zei hij nog in de video. In een video die hij vorige week poste, sprak López al zijn steun uit voor de protesten en riep hij de burgers op te volharden in hun verzet tegen de socialistische president Nicholas Maduro.

López zit al drie jaar in een militaire gevangenis een straf van bijna veertien jaar uit omdat hij bij de antiregeringsprotesten van 2014 tot geweld zou hebben aangespoord. Bij die protesten werden 43 mensen gedood. Op zijn veroordeling kwam vanuit de hele wereld kritiek, omdat ze puur politiek gemotiveerd zou zijn. Hij is de partijleider van Voluntad Popular, en geldt in het geval van zijn vrijlating als een grote kanshebber bij presidentsverkiezingen.

Sinds begin april is er in het Zuid-Amerikaanse land grootschalig protest. Tientallen manifestanten kwamen reeds om bij confrontaties met de ordediensten. De demonstranten eisen het vertrek van Maduro, en de organisatie van nieuwe verkiezingen.

bron: Belga