Parlementsverkiezingen Frankrijk - Machtige Macron, sombere socialisten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Emmanuel Macron kan gerust zijn. Het is maar weinig waarschijnlijk dat hij na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen volgende zondag geen grote meerderheid achter zich zal hebben in de Franse Assemblée. De beweging van de nieuwe president, La République en Marche, stevent af op ruim 400 van de 577 zetels. De opkomst was historisch laag. Iets meer dan de helft van de Fransen bracht zijn stem niet uit. Diegenen die dat wel deden, gaven de traditionele partijen een bolwassing. De jonge beweging van Macron kreeg 32,32 procent van de stemmen. "Frankrijk is terug", sprak premier Edouard Philippe. Macron heeft volgens hem zowel in Frankrijk als daarbuiten "vertrouwen, wil en lef" getoond.

De rechtse partij Les Républicains strandt op 21,56 procent van de stemmen, goed voor naar schatting 70 tot 130 zetels. Zij hadden gehoopt om stokken in de wielen van Macron te steken en hem op te zadelen met een zogenaamde cohabitation, waarbij de president in zijn macht beperkt wordt omdat hij geen meerderheid achter zich heeft in het parlement.

Op links boekte de Parti Socialiste (PS) van uittredend president François Hollande een historische nederlaag. Zijn partij bezette de helft van de parlementszetels, maar zou er daarvan maar 15 à 40 meer overhouden. Verschillende kopstukken haalden de tweede ronde van de verkiezingen zelfs niet. Onder hen Benoît Hamon, de PS-kandidaat voor het presidentschap.

Ook het Front National (FN) van Marine Le Pen kan niet tevreden zijn. Le Pen slaagde erin de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te bereiken, maar kon nu weinig potten breken. De prognoses geven haar partij in de nieuwe Assemblée amper 1 à 10 zetels, wat te weinig zou zijn om een fractie te vormen. "Een teleurstelling", zei vicepartijvoorzitter Florian Philippot. Le Pen zelf kan wel voor het eerst in het parlement terechtkomen. In haar kieskring kwam ze als duidelijke winnaar uit de eerste ronde.

De extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon zal ongetwijfeld ook op meer gehoopt hebben. Met zijn La France soumise komt hij uit op 10 tot 23 zetels, zo voorspellen de peilingen. In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april verraste Mélenchon nog door bijna 20 procent van de stemmen binnen te halen.

Bron: Belga