Neonazi met explosieven "vormt geen bedreiging voor samenleving", zegt Amerikaanse rechter

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een federale rechtbank in de Amerikaanse staat Florida heeft borgtocht verleend aan een 21-jarige verdachte die in het bezit was van explosieven en die lid is van een neonazigroepering. De rechter oordeelde dat de man "geen gevaar" vormt voor de samenleving, zo meldt onder meer de krant Washington Post. De politie was de 21-jarige verdachte Brandon Russell op het spoor gekomen bij het onderzoek naar een dubbele moord, die door zijn kamergenoot was gepleegd. Russell bleek in het bezit te zijn van het explosief HTMD en van verschillende andere onderdelen die hem in staat stelden een bom te maken. In zijn slaapkamer werden ook nog wapens, munitie en neonazipropaganda aangetroffen. Bovendien stond op een kast nog een ingekaderde foto van Timothy McVeigh, een blanke terrorist die de doodstraf had gekregen voor de bomaanslag die in 1995 in de stad Oklahoma aan 168 mensen het leven kostte.

Russell zou voorts nog actief geweest zijn in chatrooms die gebruikt worden door neonazi's. Daar zou hij gezegd hebben dat hij mensen wil vermoorden en bomaanslagen plegen. De verdachte gaf ook toe dat hij lid is van de neonazigroepering Atom Waffen.

De procureur had ervoor gepleit om Russell in afwachting van zijn proces gevangen te houden. Maar de rechter in Tampa oordeelde vrijdag dat het gedrag van Russell wel verontrustend is, maar dat er geen "duidelijk en overtuigend bewijs" is dat verdachte een gevaar voor de samenleving vormt. Daarom mag Russell op borgtocht worden vrijgelaten. Er is wel beroep aangetekend tegen de beslissing.

bron: Belga