Honderdtal Brusselaars protesteren met sit-in tegen Brusselse beleid

Honderdtal Brusselaars protesteren met sit-in tegen Brusselse beleid

Een honderdtal Brusselaars heeft zijn ongenoegen geuit over het beleid in hun stad met een sit-in op de Grote Markt, voor het Brusselse stadhuis. Net zoals de politici op hun posten zitten, gingen ook de burgers symbolisch zitten. De actie werd op poten gezet door Hylke Gryseels, een Brusselse burger, die na het Samusocial-schandaal, maar vooral de persconferentie voor de aanduiding van Philippe Close (PS) als nieuwe burgemeester, de buik vol had van het Brusselse beleid.
“Dat was een schertsvertoning”, stelt Gryseels. “We hebben daar toen geen enkele spijtbetuiging gezien, maar wel zelfingenomen politici die tussendoor nog misplaatste mopjes maakten. De waarden en normen van de politiek zijn weg.”

De oproep kreeg gehoor van zo’n honderdtal manifestanten die vreedzaam gingen zitten op de kasseien van de Grote Markt. Onder hen ook verschillende politici als Hannelore Goeman (sp.a), Liesbet Dhaene (N-VA) en Arnaud Verstraete (Groen). Die laatste was de aanstoker van het Samusocial-schandaal en wil die democratische controle in de toekomst voortzetten. “Ik voel dat er een groot draagvlak is en dit moeten alle politieke partijen horen. Ze moeten nu samenwerken aan meer transparantie en een nieuwe politieke cultuur van overheid. Dit is de duidelijke vraag van de burgers”, aldus Verstraete.
Organisatrice Hylke Gryseels liet weten dat dit mogelijk een eerste in een reeks acties is. Mogelijk volgt het volgende protest al op de eerstvolgende Brusselse gemeenteraad, op 26 juni.

bron: Belga