Fregat Louise-Marie vertrokken voor nieuwe missie in Middellandse Zee

Fregat Louise-Marie vertrokken voor nieuwe missie in Middellandse Zee

Het Belgische fregat Louise-Marie is vanochtend de haven van Zeebrugge uitgevaren voor een nieuwe missie tegen mensen- en wapensmokkel in de Middellandse Zee. De 150 bemanningsleden onder leiding van fregatkapitein Guy Schotte worden op 28 juli opnieuw in de thuishaven verwacht. Dat is vernomen van Defensie. De inzet van de Louise-Marie kadert in de Europese opdracht Sophia in de Middellandse Zee. Het fregat zal voornamelijk actief zijn in de internationale wateren tussen Sicilië en Libië.

“De focus van de opdracht ligt op het stoppen van de mensenhandel en het onderscheppen van illegale wapenhandel. Nieuw is de overeenkomst met Italië om bij de onderschepping van mensensmokkelaars ze over te dragen aan de Italiaanse overheid. Indien het fregat in contact komt met vluchtelingen zal hulp worden verleend”, aldus Defensie.

Voor de Louise-Marie is het de tweede missie in het kader van Sophia. Tijdens de vorige 30-daagse missie (november-december 2016) werden 68 schepen gecontroleerd en 172 migranten gered die in problemen gekomen waren. België stuurde eerder het fregat Leopold I en het logistieke steunschip Godetia uit om bij te dragen aan internationale reddingsoperaties op zee.

bron: Belga