Britse brexit-hoofdonderhandelaar in Brussel voor “gesprekken over de gesprekken”

Het is nog niet duidelijk of de onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over het Britse vertrek uit de EU zoals gepland in de loop van volgende week van start zullen gaan. Het hoofd van het Britse brexit-departement was maandag wel in Brussel voor “gesprekken over de gesprekken”. Dat de Britse premier Theresa May donderdag haar parlementaire meerderheid kwijtspeelde bij de vervroegde verkiezingen, heeft twijfel doen ontstaan over de start van de brexit-onderhandelingen. Het is de bedoeling dat Londen en Brussel in de week van maandag 19 juni rond de tafel gaan zitten, maar sinds de verkiezingen heeft de Britse regering zich niet daar niet meer formeel toe geëngageerd.

Oliver Robbins, het hoofd van het Britse Department for Exiting the European Union, was maandag wel in Brussel voor gesprekken met Michel Barnier, die door de Europese Commissie is aangesteld als hoofdonderhandelaar voor de brexit. Ze hadden het naar verluidt over de organisatie van de gesprekken en de startdatum. Zoals bekend wil Europa eerst afspraken maken over de rechten van de Europese en de Britse burgers en over het kostenplaatje van de brexit vooraleer de aandacht op de toekomstige relaties gericht wordt – de Britten willen die dossiers tegelijk aansnijden.

Bovendien is het niet duidelijk of de Britten nu van tactiek willen veranderen. Willen ze dan toch in de douane-unie blijven? Of zelfs in de interne markt? En wat betekent de steun van de Noord-Ierse DUP voor Theresa Mays minderheidsregering voor de netelige Ierse grenskwestie?
Hoe dan ook hebben de onderhandelaars niet veel tijd meer te verliezen. Op 19 maart 2019 zal de brexit een feit zijn – met of zonder onderhandelde oplossing.

bron: Belga