28 van de 38 inburgeringsplichtige imams hebben attest behaald

28 van de 38 inburgeringsplichtige imams hebben attest behaald

Sinds de erkenning van de eerste moskeeën in Vlaanderen (2007) waren er 38 imams verplicht een inburgeringscursus te volgen. Van die 38 imams hebben er intussen 28 hun inburgeringsattest behaald. Naar drie imams is een brief gestuurd om zich binnen de drie maanden aan te melden. Dat heeft Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans geantwoord op een schriftelijke vraag van Nadia Sminate (N-VA). Eind 2007 heeft de Vlaamse overheid de eerste moskeeën erkend. Omdat bedienaars van erkende erediensten verplicht zijn een inburgeringstraject te volgen, moeten dus ook imams sinds 2007 zo’n traject volgen.
Uit de cijfers van minister Homans blijkt dat het sinds 2007 gaat om 38 imams. Van die 38 zijn er intussen nog 26 actief als imam. “Twaalf personen zijn niet langer aangesteld als imam van een erkende moskee”, klinkt het.

Van de 38 imams hebben er intussen 28 een inburgeringsattest behaald. Homans: “Eén imam kreeg een attest van EVC (eerder/elders verworven competenties, red.) en één imam heeft zijn inburgeringstraject stopgezet omdat hij niet langer in België verbleef. Vijf imams hebben zich recent aangemeld bij het bevoegde Agentschap Integratie en Inburgering om hun inburgeringstraject op te starten”. Tot slot is er naar drie imams een brief gestuurd met de vraag “om zich binnen de drie maanden aan te melden bij het bevoegde Agentschap”.

bron: Belga