Russisch oppositielid gearresteerd

Protest
AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV

De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalni is opgepakt. Intussen kwamen duizenden mensen op straat.

Navalni (foto onder) had toestemming gekregen om een anti-corruptiebetoging te houden in het noorden van Moskou, maar hij veranderde de locatie op het laatste moment naar de straat Tverskaja, vlakbij het Kremlin. Hij werd vlak voor het begin van de protesten opgepakt. Navalni is een van de belangrijkste oppositieleden en wil zich volgend jaar bij de presidentsverkiezingen kandidaat stellen om president te worden. Hij werd opgepakt wegens “inbreuken op de regels voor het organiseren van demonstraties” en “ongehoorzaamheid jegens de politie”.

Navalni

Heel wat betogers waren getoogd in de Russische vlag. Op die manier wilden ze aantonen dat ze wel vaderlandslievend zijn, maar dat ze boos zijn op de overheid.

Duizenden betogers

In totaal waren er in heel Rusland op 169 locaties protesten. In Moskou kwamen duizenden mensen op straat. Er werden meer dan vierhonderd mensen opgepakt. In Sint-Petersburg werden nog eens meer dan driehonderd betogers gearresteerd. De menigte riep slogans als ‘Rusland zonder Poetin’ en ‘Weg met de tsaar’, waarmee Poetin bedoeld wordt. Het was gisteren de Russische nationale feestdag, dus er was sowieso heel wat volk op de been.

Ook in maart zette Navalni al hevige protesten op poten waarbij duizenden mensen op straat kwamen. Dat waren toen de grootste protesten sinds 2012.