Man zit jarenlang onschuldig in de cel, tot dubbelganger opduikt

Man zit jarenlang onschuldig in de cel, tot dubbelganger opduikt
Foto Kansas City Police Department

Zeventien jaar lang zat Richard Anthony Jones in de gevangenis. Pas toen iemand die heel hard op hem leek ook gearresteerd werd, begon men geloof te hechten aan zijn bewering dat hij onschuldig is.

Toegegeven, als iemand mij zegt dat hij geen gewapende overval heeft gepleegd, maar dat het zijn dubbelganger was, dan zou ik hem ook niet geloven. Maar in het geval van Richard Anthony Jones was het de waarheid. Alleen duurde het bij hem zeventien jaar voor hij zijn gelijk kreeg.

De Amerikaan werd in 1999 veroordeeld voor een gewapende overval. Hij heeft heel de tijd beweerd dat hij op dat moment bij zijn vriendin en haar familie was. Maar de getuigen van de diefstal duidden hem aan als dader.

Getuigen zijn niet meer zeker

Twee jaar geleden werd een man vastgezet die wel verdacht veel op Jones leek. Hij kwam dat te weten en contacteerde een organisatie die hulp aanbiedt aan mensen die valselijk beschuldigd zijn. Met hun hulp kon de gedetineerde zijn zaak opnieuw voor de rechter krijgen.

Daar bleek dat de getuigen niet meer zeker wisten of dat hij de dader was. De rechtbank oordeelde dat het niet vaststond dat Jones de gewapende overval had gepleegd en liet hem vrij. “Ik geloof niet in geluk, maar ik geloof wel dat ik gezegend ben”, aldus de dolblije vrije vogel.