Dit is ‘s werelds exclusiefste paspoort

De meeste paspoorten zijn niet zo bijzonder, maar er is minstens één uitzondering. Dit specifiek exemplaar is enkel in het bezit van drie personen.
door
yannick.lequime
Leestijd 1 min.

De paspoorten van de Soevereine Militaire Orde van Malta zijn de exclusiefste ter wereld. Maar drie personen hebben er zo een. Ze worden enkel uitgedeeld aan de drie hoogste officieren in de katholieke orde, de grootmeester, de plaatsvervangend grootmeester en de kanselier.

Ondanks zijn diplomatieke status is het paspoort echter niet zo praktisch. Plaatsen zoals het Verenigd Koninkrijk, de VS en Nieuw-Zeeland erkennen het niet als een legitieme vorm van identificatie. In veel andere landen worden de eigenaars echter behandeld als royalty.

In ons land is de Orde vooral bekend omdat ze een rol gespeeld zou hebben in het corruptieschandaal Kazachgate.

Foto Wikkipedia

Liefdadigheidsinstelling

Tegenwoordig functioneert de orde als een medische liefdadigheidsinstelling die overal ter wereld een handje helpt. De orde telt 13.500 ridders, dames en kapellanen. Zij worden bijgestaan door 80.000 vrijwilligers en 25.000 werknemers.

Paus Francis (R) en de 79ste Prins en grootmeester van de Sovereign Military Order of Malta, Fra' Matthew Festing. AFP / R. De Luca