Huis te koop pal op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten

Huis te koop pal op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten
Foto Zillow

Een huis uit de achttiende eeuw staat te koop voor een prikje. Er zit wel een addertje onder het gras: de woonst staat pal op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten.

De woonst dateert uit 1782 en heeft een woonoppervlakte van 650 vierkante meter. Het gebouw is ondanks zijn leeftijd structureel nog in orde, al schat de verkoper dat 60.000 dollar (53.500 euro) aan renovaties nodig zijn. Maar met een verkoopprijs van 109.000 dollar (97.200 euro) lijkt het een koopje.

Ware het niet dat het huis zowel in Canada als in de Verenigde Staten staat. Vroeger leverde die grens weinig problemen op, maar na de aanslagen van 11 september is de grenscontrole is drastisch toegenomen. Heel wat huizen die in beide landen staan, hebben hun achterdeur permanent moeten sluiten en tegenover de woning die te koop staat is een controlepost gevestigd.

Brian DuMoulin, de huidige eigenaar van het huis, vertelt dat dat soms vervelende situaties kan opleveren. “Mijn vrouw en haar zus stonden eens voor het huis, zo’n zes meter op Amerikaans grondgebied, toen een Canadese douanier hen naar de controlepost riep. Hij was nieuw en kende de inwoners nog niet. Het duurde toen 45 minuten voordat de situatie was opgelost”, verhaalt DuMoulin bij Time.

“Je kan hier niet zomaar van de ene kant naar de andere gaan. Als je de grens wilt oversteken, moet dat via de grenspost en dat kan soms vervelend zijn”, besluit de verkoper.