Recordaantal studenten aan het werk

Deze zomer zullen er naar schatting 450.000 jobstudenten aan het werk gaan. Dat is een absoluut record, zegt Federgon, de federatie van hr-dienstverleners.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Nagenoeg alle studenten zitten momenteel te blokken achter hun bureau voor de examens. Maar ook tijdens de zomermaanden is het opnieuw zwoegen en zweten geblazen, want veel jongeren proberen dan een centje bij te verdienen. Bijna 450.000 om precies te zijn, schat koepelorganisatie Federgon. Dat is 5% meer dan vorig jaar en een absoluut record.

Nieuwe regeling

De toename is te danken aan de nieuwe flexibelere regeling rond studentenarbeid. Dankzij de nieuwe wetgeving kunnen studenten nu 475 uur per jaar werken, terwijl dat vroeger maar 50 dagen was. "Wie vroeger 4 uur werkte, was een hele dag kwijt. Nu niet meer", legt Jeroen Poels van Deltaworx, een uitzendbureau dat gespecialiseerd is in studentenjobs, uit aan Het Laatste Nieuws. "Dat betekent dat de student nu aanzienlijk méér kan werken, en dus ook meer kan verdienen."

Niet alleen in de zomer, maar ook tijdens de rest van het jaar steken meer studenten de handen uit de mouwen. Dat komt omdat pubers tegenwoordig gemakkelijker een studentenjob kunnen combineren met studies, redeneert Poels. "Het studentenleven is flexibeler geworden. Zo worden er studiejaren gecombineerd en gespreid over verschillende jaren", zegt Poels. "We merken duidelijk dat steeds meer studenten een job tijdens het jaar zoeken, die uren in hun planning passen en in de vakantie ook gewoon vakantie nemen."

Ervaring

De tieners gaan vooral aan de slag in de horeca en bij grote evenementen. In de eerste plaats werken ze natuurlijk om wat geld te verdienen, zodat ze kunnen reizen, naar een festival gaan of een spiksplinternieuwe smartphone aanschaffen. Daarnaast willen ze bewust ervaring opdoen voor later. "De meeste vacatures eisen nog altijd werkervaring. Als je enkel studeert, heb je dat uiteraard niet. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer studenten een job zoeken die bij hun opleiding past", stelt Poels vast.