Fuglsang profiteert van titanenstrijd

Jakob Fuglsang viert zijn eindzege in de Dauphiné
AFP / P. Lopez

Niet Richie Porte of Chris Froome, maar wel Jakob Fuglslang is de verrassende eindwinnaar in de Dauphiné. De Deen profiteerde in een spetterende slotetappe van een spervuur aan aanvallen om zelf de ritzege én de gele trui te veroveren.

Voor aanvang van de laatste rit had Porte in het algemeen klassement een voorsprong van een dikke minuut op Froome, maar de Australiër werd vanaf de eerste van in totaal vier beklimmingen onder vuur genomen door zijn voormalige ploegmaat.

Froome had de hoop op geel duidelijk nog niet opgegeven, al waren het vooral de andere klassementsrenners die konden profiteren van zijn aanvalslust.

Bonificaties

De meest geslepen onder hen was Fuglsang, die op de slotklim naar Plateau de Solaison het sterkst voor de dag kwam. De renner van Astana kwam er in zijn eentje over de streep en moest vanaf dan afwachten of zijn voorsprong op Porte zou volstaan voor zijn eerste eindzege in de ‘kleine Tour’.

De Australiër weerde zich kranig, maar kwam aan de finish tien seconden tekort om zijn gele trui te behouden, precies de bonificaties die Fuglsang verdiende met zijn dagzege.

“Kan het niet geloven”

De Deen was na afloop zelf stomverbaasd over het onverwachte koersverloop. «Zelfs nu ik de gele trui om de schouders heb, kan ik het nog altijd niet geloven», glunderde Fuglsang, die vrijdag ook al de eerste Alpenrit naar zijn hand zette.

«Het plan was aanvankelijk om mijn positie in het klassement te behouden, maar Fabio Aru (zijn ploegmaat, red.) en ik hebben het spel goed gespeeld. Froome moest in de aanval trekken ik zelf kon rustig blijven.»

Hoogzwangere vrouw

De Dauphiné wordt doorgaans beschouwd als de generale repetitie voor de Tour. Is Fuglsang nu ook daar kandidaat voor geel? Het is niet eens zeker of de Deen deelneemt, aangezien zijn vrouw hoogzwanger is. «Ik hoop dat ze iets vroeger bevalt en ik er bij kan zijn», klinkt het. «Ik kijk er wel naar uit. Samen met Aru vorm ik een goede tandem.»