Ronde van Zwitserland - Sterke Gilbert verrast spurters in Cham

door
Belga
Leestijd 2 min.

Philippe Gilbert (Quick-Step) heeft zondag de tweede etappe in de Ronde van Zwitserland (WorldTour) op zijn naam geschreven. Op een plaatselijk circuit, na 172,7 kilometers met start- en aankomstplaats in Cham, was Gilbert verrassend de sterkste in een massaspurt voor de Nieuw-Zeelander Patrick Bevin (Cannondale-Drapac) en de Fransman Anthony Roux (FDJ). De Zwitser Stefan Küng (BMC) neemt de leiderstrui over van zijn Australische ploegmakker, Rohan Dennis. Al vroeg in de etappe scheidde de vroege vlucht van de dag zich af van het peloton. De Nederlander Van der Lijke (Roompot) kreeg daarin het gezelschap van de Canadees Duchesne (Direct Energie), de Zuid-Afrikaan Dougall (Dimension Data), de Deen Hansen en de Ier Dunne (beiden Aqua Blue). Hun maximumvoorsprong bedroeg zo'n zes minuten.

Leider Dennis werd op zo'n 25 km van de aankomst het slachtoffer van een massale val in het peloton. Hij zou zijn leiderstrui verliezen. Op de laatste passage van de Horben, de steeds terugkerende helling van de dag, sprongen Bakelants (AG2R), de Portugees Rui Costa (Emirates) en de Italiaan Caruso (BMC) weg. Het trio werd op vijf kilometer van de aankomst opnieuw gegrepen en de verwachte massaspurt kwam eraan. Na een helemaal ontregelde aanloop was het verrassend Gilbert die het laken naar zich toe trok.

Maandag wacht de renners opnieuw een vlakke etappe, van 159,3 kilometer tussen Menziken en Bern. Vlak voor de aankomst is er wel nog een kort klimmetje, waardoor niet enkel de spurters - maar ook punchers à la Gilbert of Van Avermaet - mogen hopen op een ritzege.

bron: Belga