Nadal rondt magische kaap op Roland Garros

Rafael Nadal heeft zijn reputatie van gravelkoning nog maar eens in de verf gezet. De Spanjaard zette Roland Garros voor de tiende keer naar zijn hand, en dat zonder een set te verliezen. Bij de vrouwen zorgde de Letse Jelena Ostapenko voor een verrassing van jewelste.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Het contrast tussen het mannen- en het vrouwentornooi kon moeilijk groter zijn. Terwijl Ostapenko tot deze editie nog nooit een wedstrijd gewonnen had in Parijs, is de Court Philippe Chatrier voor Nadal zowat zijn tweede thuis.

Zes spelletjes

De gravelspecialist legde dit jaar een foutloos parcours af tot in de finale, waar ook derde reekshoofd Stan Wawrinka hem geen duimbreed in de weg kon leggen. Welgeteld een half uur hield de Zwitser min of meer gelijke tred, maar vanaf dan was het al Nadal wat de klok sloeg. De nummer vier van de wereld gunde zijn tegenstander in totaal amper zes spelletjes: 6-2, 6-3 en 6-1 na ruim twee uur.

Nadal zit zo aan tien eindzeges op Roland Garros. Sinds zijn eerste overwinning in 2005 won hij enkel in 2009, 2015 en 2016 niét in de Franse hoofdstad.

Sensatie uit Letland 

Een dag eerder was het Franse publiek getuige van de grootste verrassing uit de geschiedenis van het grandslamtornooi. Terwijl iedereen verwachtte dat Simona Halep de kans zou grijpen om de nieuwe nummer één van de wereld te worden, beet de Roemeense in het zand tegen tornooirevelatie Ostapenko.

De amper twintigjarige Letse schreef geschiedenis door terug te knokken nadat ze de eerste set met 4-6 verloren had. Met 6-4 en 6-3 won ze sets twee en drie, waardoor ze vandaag op de WTA-ranking in één klap stijgt van de 47ste naar de 12de plaats. Ostapenko verdriedubbelt op twee weken tijd ook het prijzengeld uit haar volledige carrière tot nu toe.

Clijsters

Er viel in Parijs ook een bescheiden Belgisch succesje te noteren. In het Legends dubbelspel, een tornooi voor toptennissters op pensioen, trok Kim Clijsters aan het langste eind. Aan de zijde van haar twintig jaar oudere Amerikaanse partner Tracy Austin-Holt versloeg ze in de finale het duo Lindsay Davenport en Martina Navratilova met 6-3, 3-6 en 10/5. Voor Clijsters is het de derde keer dat ze als 'legende' het dubbelspel wint.