Griekse politica vraagt Duitse ambassadeur schadevergoeding tijdens WOII-herdenking

Griekse politica vraagt Duitse ambassadeur schadevergoeding tijdens WOII-herdenking
Griekse politica vraagt Duitse ambassadeur schadevergoeding tijdens WOII-herdenking

Een Griekse politica heeft de Duitse ambassadeur in Griekenland korte tijd tegengehouden toen die een krans wou neerleggen aan een WOII-monument. De politica zei dat Duitsland eerst een vergoeding voor de oorlogsschade moest betalen, zo blijkt uit video’s die vandaag online zijn verschenen. De linkse politica Zoe Konstantopoulou stapte in de weg van ambassadeur Peter Schoof, toen die de slachtoffers van een SS-eenheid in het dorp Distomo eer wou betuigen. “U heeft het recht niet”, zei de politica in het Engels. “U moet de slachtoffers vergoeden.” Het aanwezige publiek reageerde gemengd. Sommigen applaudisseerden, terwijl anderen “schande” en “hypocrisie” riepen. Ze vonden dat Konstantopoulou de ceremonie misbruikte voor zelfpromotie.

Manolis Glezos, een 94-jarige politicus die mee heeft gestreden in het Griekse verzet tegen de nazi’s, nam Schoof bij de hand en leidde hem naar het monument, waar hij de krans neerlegde. “Het kind van een dader, het maakt niet uit wat en hoeveel misdaden zijn ouders hebben gepleegd, kan daar niets aan doen”, zei Glezos.

Vele Grieken koesteren wrok jegens Duitsland. Berlijn stond er immers op dat Griekenland besparingen zou doorvoeren, in ruil voor financiële steun na de crisis in 2010. Door die besparingen kwam in Griekenland opnieuw de vraag boven water of Duitsland nog steeds geld schuldig is voor de bezetting. Duitse rechtbanken verwerpen de Griekse roep naar compensatie.

Volgens Griekse geschiedkundigen hebben de Duitse bezetters 130.000 mensen gedood. Onder die doden zijn ook 218 slachtoffers van een SS-eenheid in Distomo op 10 juni 1944.

Bron: Belga