Eerste bierfestival in Vleteren lokt 3.000 bezoekers

Het eerste Vleteren Craft Beer Festival (VCBF) is een groot succes geworden. Zowat 3.000 bezoekers konden er proeven van 150 bieren uit 14 landen. Er tekenden 38 ambachtelijke brouwerijen present. “De sfeer was erg relaxed”, zegt persverantwoordelijke Yves Panneels tevreden. Op zaterdag 10 en zondag 11 juni organiseerde de Vleterse bierproeversvereniging ‘The Beer Pilgrims’ in samenwerking met het gemeentebestuur en Toerisme Vleteren voor het eerst een bierfestival.
Het Vleteren Craft Beer Festival (VCBF) vond plaats op de ‘Sceure’-site. Brouwerijen uit binnen- maar ook uit buitenland stelden er hun bieren voor. Zo waren er ook standhouders uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannie, maar ook Estland, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland, Rusland, Argentinië en de Verenigde Staten. Ook de drie Vleterse brouwerijen, waarmee het idee voor een bierfestival ontstond, kregen er heel wat aandacht.
Niet enkel Belgische bezoekers vonden de weg naar VCBF. Buitenlandse touroperatoren legden autocars in vanuit Nederland en Groot-Brittannië en heel wat Amerikanen kwamen overgevlogen om het bierfestival te bezoeken.
Omdat er zoveel belangstelling was, zowel van bezoekers als van brouwerijen, zorgde de bierproeversvereniging voor een 200-tal gratis kampeerplaatsen. Alle B&B’s in de buurt waren immers al snel volgeboekt. “Die belangstelling overtrof de stoutste verwachtingen”, zegt Bjorn Baron, voorzitter van ‘The Beer Pilgrims’. “Om de festivalgangers veilig naar hun slaapplaats te brengen, legden we ook shuttlebussen in.”
Er konden maximum 2.000 bezoekers op de festivalsite en die aantallen werden met gemak gehaald. Toegang tot het festival was dan ook gratis. “De bezoekers zijn erg positief over ons festival. Ook minister Gatz is hier geweest. Hij heeft hier een hele tijd rondgelopen en was tevreden met de sfeer die er hangt. Volgende week hebben we een evaluatievergadering. Dan wordt beslist of er een tweede editie komt, maar die kans zit er zeker in”, besluit Yves Panneels van ‘The Beer Pilgrims’.

bron: Belga