Economische missie Zuid-Korea – Prinses en ministers ontmoeten ook nieuwe Zuid-Koreaanse president

Economische missie Zuid-Korea - Prinses en ministers ontmoeten ook nieuwe Zuid-Koreaanse president

Een bijna 260-koppige Belgische delegatie is vandaag aangekomen in Seoel voor de economische missie onder leiding van prinses Astrid. De prinses en aanwezige ministers hebben komende dinsdag een ontmoeting gepland met de Zuid-Koreaanse premier Lee Nak-Yon, maar zullen die dag ook de nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In ontmoeten, zo is vandaag bevestigd. De Belgische economische missie is de eerste buitenlandse zending die door Moon Jae-In ontvangen wordt. De economische missie vindt plaats van 10 tot 17 juni. Prinses Astrid wordt onder anderen vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V), Vlaams minister van Economie en Innovatie Philippe Muyters (N-VA), Waals viceminister-president Jean-Claude Marcourt (PS) en Brussels staatssecretaris van Buitenlandse Handel Cécile Jodogne (DéFI).

Deze namiddag plaatselijke tijd kwam het gezelschap aan in Seoel. Daar werd benadrukt dat deze missie de eerste is onder de nieuwe Zuid-Koreaanse president, en dat Moon Jae-In de handelsrelaties van zijn land wil diversifiëren, met een groter aandeel voor de Europese landen. De spanningen met Noord-Korea blijven een probleem, maar worden door de Zuid-Koreanen veel meer gerelativeerd dan de media laten uitschijnen, zo klinkt het. België is in de regio ook militair aanwezig met een bataljon.

De Republiek Korea staat in de top 15 van ’s werelds grootste economieën en behoort tot de wereldtop inzake automobielproductie, scheepsbouw, petrochemie en consumentenelektronica. Het land staat op de 36ste plaats van grootste invoerders van producten uit België, en is met zijn export goed voor de 28ste plaats van grootste leveranciers aan België. Tijdens de economische missie zal dan ook de nodige aandacht besteed worden aan enkele van de machtige familiale conglomeraten, de “chaebols”, zoals Samsung, LG, Hyundai en Kia.

bron: Belga