Duterte vroeg geen Amerikaanse hulp tegen militanten in Marawi, maar is “dankbaar”

Duterte vroeg geen Amerikaanse hulp tegen militanten in Marawi
Duterte vroeg geen Amerikaanse hulp tegen militanten in Marawi

De Filipijnse president Rodrigo Duterte zegt de Verenigde Staten niet om hulp te hebben gevraagd in het offensief op de zuidelijke stad Marawi. In die stad zitten islamitische militanten verschanst. Het Filipijnse leger probeert die belegering te beëindigen. Amerikaanse special forces staan de Filipijnse troepen bij in het offensief om de belegering van de stad te breken. Duterte vroeg eerder de Amerikaanse troepen die in de zuidelijke regio Mindanao zijn gelegerd, om de Filipijnen te verlaten. Hij zegt er alle vertrouwen in te hebben, dat de regeringstroepen het gevecht om de stad Marawi kunnen winnen. De stad ligt op meer dan 800 kilometer ten zuiden van Manilla.

“Ik heb geen enkele Amerikaan benaderd om te zeggen: help ons”, zei hij aan verslaggevers. Hij had net een bezoek gebracht aan veertig mariniers die gewond waren geraakt in een vuurgevecht met de militanten op vrijdag, dat meer dan 14 uur heeft geduurd. Daarbij kwamen dertien Filipijnse mariniers om het leven.

“Maar ik bedank hen”, aldus de president. “Ze zijn hier al. Het kan levens redden. Maar we kunnen het aan.” Marawi is in normale omstandigheden een stad met meer dan 200.000 inwoners. Sinds het begin van de strijd, meer dan twee weken geleden, is nagenoeg de hele bevolking de stad ontvlucht. Bij de gevechten zijn al bijna 200 doden gevallen.

Bron: Belga