Aanslag Londen – Valse bommengordels wilden “maximale paniek” veroorzaken

Aanslag Londen - Valse bommengordels wilden
Aanslag Londen - Valse bommengordels wilden "maximale paniek" veroorzaken

De Britse politie heeft vandaag foto’s vrijgegeven van de valse bommengordels die de aanslagplegers op 3 juni in Londen droegen. De bedoeling van die gordels -die flesjes water bevatten, vastgemaakt met ducttape- was om zoveel mogelijk paniek te veroorzaken, aldus de politie. “Ik heb nooit eerder in het Verenigd Koninkrijk zo’n taktiek toegepast gezien, waarbij terroristen proberen om zoveel mogelijk paniek te zaaien met valse explosieven. Iedereen die hen gezien heeft, zou gedacht hebben dat het echte explosieven betrof”, verklaarde Dean Haydon, hoofd van de antiterreureenheid van Scotland Yard.

Alledrie de aanvallers, Khuram Butt, Rachid Redouane en Youssef Zaghba, droegen een valse bommengordel. Ze hadden ook elk een keramisch mes bij zich, met een lemmet van 30 centimeter. In de buurt van de Londense uitgaansbuurt Borough Market, staken ze voorbijgangers neer. Acht mensen kwamen om en tientallen raakten gewond. De politie kon snel tussenbeide komen en schoot de drie dood.

“Het is mogelijk dat ze dachten aan een gijzeling, waarbij hun valse bommengordels hen zouden kunnen beschermen” tegen een inval van de politie, aldus Haydon. In het kader van het onderzoek werden al twintig mensen opgepakt. Zeven zitten nog vast.

Bron: Belga