‘What Remains of Edith Finch’: een magisch narratieve game

‘What Remains of Edith Finch’ staat mijlenver af van de blockbusters met grote budgetten. Maar het is wel een van die magische kleine titels, vol emotie en poëzie.

Na ‘The Unfinished Swan’ in 2012 is de Californische studio Giant Sparrow terug met een nieuwe, originele game experience. In ‘What Remains of Edith Finch’ speel je Edith, een tiener die alle hoekjes verkent van het huis dat al generaties lang in haar familie zit. Het doel: de levens en geheimen ontdekken van haar familieleden die er gewoond hebben. Zonder wapens of speciale krachten. ‘What Remains of Edith Finch’ is een verhalende en contemplatieve wandeling in de eerste persoon.

Er woont niemand meer in het grote familiehuis. Het enige wat overblijft, zijn souvenirs. Het huis ligt bezaaid met achterkamertjes, schuilplaatsen en geheime doorgangen. Terwijl ze die verkent, reconstrueert Edith de stamboom van de familie Finch en het verhaal achter de dood van elk personage. De game switcht voortdurend tussen verleden en heden, en zit vol originele ervaringen. Zo stap je bijvoorbeeld binnen in een stripverhaal of incarneer je een kat, haai, uil en zelfs een plastieken kikker in een badkuip.

Elke kamer heeft verrassingen in petto. Doe daar nog eens een prachtige soundtrack bovenop, en je hebt een game die garant staat voor een magisch en poëtisch moment. Een kort moment ook, want je speelt het in minder dan vier uur uit. Maar dat neemt niet weg dat dit nu al een van de beste narratieve games van het jaar is. Enkel beschikbaar als download voor 19,99 euro en elke cent dubbel en dik waard.

(tw)

RECENSIEOVERZICHT
What Remains of Edith Finch