‘Vurig’ openingsevenement moet 174ste Gentse Feesten op gang trekken

Met een vuurspektakel, vanaf de stadshal tot verschillende pleinen in de feestenzone, zal de 174ste editie van de Gentse Feesten dit jaar op gang getrokken worden. Uit het programma, met ruim 3.700 activiteiten, blijkt dat er veel aandacht is voor Gentse initiatieven, kleinschaligheid en kinderen. De Gentse Feesten draaien voor de meeste bezoekers rond dertien feestkernen met dagelijks muziekoptredens in diverse genres, met tussen die feestkernen straatmuzikanten en -artiesten. Maar er is meer, want bijna 340 organisatoren bieden samen 3.760 activiteiten aan op 360 verschillende locaties verspreid over de hele stad. Van al die evenementen vinden er 351 in het Gentse dialect plaats en 445 evenementen zijn specifiek voor kinderen. De Gentse Feesten zijn dan wel legendarisch voor hun nachten, toch wordt het gros van de activiteiten (2.623) overdag georganiseerd.
Na het wegvallen van de openingsstoet werd vorig jaar gekozen voor de Langste Fanfare om de feesten op gang te trekken. Dit jaar neemt het Gentse collectief ‘Vuurmeesters’ de opening op zich. “Het wordt een vuurspektakel waarbij de Gentse Feesten zich als een lopend vuurtje verspreiden in de stad”, zegt de Gentse schepen en ‘feestenburgemeester’ Christophe Peeters (Open Vld). Er zullen onder meer 75 vuurlantaarns aangestoken en omhooggehesen worden vanaf de stadshal tot drie centrale pleinen.
Op de openingsavond zal ook stilgestaan worden bij het overlijden van Korenmarktorganisator Eli De Rijck. Op zaterdagavond 22 juli gaat voor hem ook een concert door. Op 21 juli huldigt het stadsbestuur dan weer Fred Geirnaert en Lily Castel voor hun jarenlange carrière.
De Gentse Feesten lopen van 14 tot en met 23 juli. Het programma is te raadplegen op www.gentsefeesten.stad.gent. Er zijn ook een paar nieuwe regels. In de feestenzone moeten fietsers van hun tweewieler stappen wanneer het druk is en er is ook een verbod op het gebruik van ‘knallende voorwerpen’.

bron: Belga