Roland Garros – Jelena Ostapenko wil nog vooruitgang boeken

Roland Garros - Jelena Ostapenko wil nog vooruitgang boeken

De Letse Jelena Ostapenko (WTA 47) heeft zaterdag voor een van de grootste verrassingen in de geschiedenis van Roland Garros gezorgd. De amper twintigjarige Ostapenko versloeg in de finale van de Open Franse kampioenschappen de Roemeense Simona Halep (WTA 4) na twee uur en twee minuten in drie sets (4-6, 6-4 en 6-3). “Ik kan het niet geloven”, reageerde ze. Ostapenko, die van de 47e naar de twaalfde stek zal stijgen op de volgende WTA-ranking, is het eerste niet-reekshoofd sinds de Britse Margaret Scriven in 1933 die erin slaagt Roland Garros te winnen. Ze treedt bovendien in de voetsporen van Gustavo Kuerten, die in 1997 zijn allereerste toernooi won op court Philippe-Chatrier.
“Ik heb een ongelooflijk toernooi gespeeld. Het is een droom die werkelijkheid wordt. Ik zal pas binnen enkele dagen of weken beseffen wat ik hier gedaan heb. Ik ben agressief blijven spelen, ben blijven vechten en de wedstrijd draaide in mijn voordeel uit. Ik sla al heel mijn tenniscarrière hard op de bal, dat is mijn speelstijl. Halep was misschien wat nerveus, er lag veel druk op haar schouders”, verklaarde ze na afloop.
“De wedstrijd werd integraal uitgezonden op groot scherm in Riga. Dat is toch geweldig”, zei Ostapenko, die er als eerste Letse in slaagde een grandslamtoernooi op haar naam te zetten. “Ik moet nog hard werken en vooruitgang boeken om hoger te klimmen op de ranking en misschien nog andere titels te winnen. Er is nog werk aan mijn opslag en mijn forehand en ik maak ook nog te veel indirecte fouten.”
“Enkele minuten voor de wedstrijd was ik nerveus, maar op het gravel viel al die stress van mijn af. Toen ik tegen een 6-4 en 3-0 achterstand aankeek, werd ik opnieuw zenuwachtig, maar toen kwam het besef dat ik niets te verliezen had. Ik kijk al uit naar Wimbledon. Gras is mijn favoriete ondergrond.”
Halep leek bij een 6-4 en 3-0 stond vlot op weg naar haar eerste grandslamzege en de eerste plaats op de WTA-ranking, maar de 25-jarige Roemeense moest nadien de Letse storm ondergaan. Halep kreeg de ene winner na de andere om de oren en kon niet profiteren van de afwezigheid van de zwangere Serena Williams. “Dit is een moeilijke dag voor mij”, reageerde Halep. “Maar ik moet blijven werken en mag de hoop niet opgeven. Ik moet erin blijven geloven. Voor de finale had ik wat buikpijn, misschien was ik dan ook niet helemaal fit”, zei Halep, die ook in 2014 al de finale in Parijs verloor tegen de Russische Maria Sharapova. Ook tegen de “orkaan” Ostapenko moest ze het onderspit delven.

bron: Belga