Franse journalist die in Turkije was opgesloten opnieuw in Frankrijk

Franse journalist die in Turkije was opgesloten opnieuw in Frankrijk
Franse journalist die in Turkije was opgesloten opnieuw in Frankrijk

De Franse fotograaf Mathias Depardon, die een maand lang opgesloten zat in Turkije nadat hij werd opgepakt tijdens een reportage in het zuidoosten van het land, is vrijdag aangekomen in Frankrijk. Dat meldt de ngo Reporters Zonder Grenzen. Depardons vliegtuig is iets na 22.00 uur geland op de luchthaven van Roissy, waar de journalist werd ontvangen door de kabinetschef en de diplomatieke raadgever van president Emmanuel Macron, aldus secretaris-generaal van Reporters Zonder Grenzen Christian Deloire. Bij zijn aankomst had Depardon bovendien een telefoongesprek met de president, die eerder vrijdag de terugkeer van de fotograaf via Twitter had aangekondigd.
Macron had op 3 juni aan zijn Turkse homoloog Recep Tayyip Erdogan gevraagd om Depardon “zo snel mogelijk” naar zijn land te laten terugkeren.
Er was voor Depardon, die op 8 mei werd opgepakt, sinds 11 mei een uitleveringsbevel uitgevaardigd. Hij werd door de autoriteiten echter vastgehouden in Gaziantep, omdat hij verdacht werd van “terroristische propaganda” in het voordeel van de Koerdische guerilla.
Verdedigers van de persvrijheid luidden de alarmbel vanwege de achteruitgang van de arbeidsomstandigheden van Turkse en internationale journalisten in Turkije.

Bron: Belga